A propòsit de la falta de places per al curs vinent en el menjador escolar del CEIP Almassaf, ha sigut per a nosaltres tota una sorpresa llegir les declaracions de la primera autoritat local, l’Alcalde d’Almussafes, que ha decidit polititzar l’assumpte, lluint palmito i buscar rèdit polític. Però els problemes, més que paraules necessiten fets i una cosa és predicar i l’altra donar blat. Per això farem memòria i recordarem com s’ha arribat a esta situació i quin paper ha jugat cadascú.

El passat 6 de febrer, els regidors de Compromís  fórem “convidats” a una reunió en la Conselleria d’Educació a propòsit del PLA EDIFICANT  junt al regidor d’Educació, altres membres de la corporació i el mateix Alcalde entre altres. Nosaltres acudirem per a fer front comú, buscar solucions i que és donés prioritat a les actuacions en els centres d’Almussafes, però el que ens trobarem allí va ser una reunió amb crits i eixides de to de l’Alcalde.

En aquella reunió es va decidir prioritzar unes actuacions sobre altres, i l’ampliació del menjador d’Infantil del CEIP Almassaf va caure en l’oblit per part dels representants de l’equip de govern. Els únics que en aquella reunió defensarem l’ampliació del menjador com a prioritària fórem els regidors de Compromís, i ni el regidor d’Educació, membre del Consell Escolar i coneixedor de la situació, ni cap dels presents va gosar d’obrir la boca. Davant la nostra insistència el Director Territorial va argumentar que s’establiren torns, però els TORNS QUÉ JA S’ESTAVEN FENT, I AIXÍ I TOT FALTAVA ESPAI. Per això és d’un cinisme absolut oferir-se ara com a salvador, quan en el seu moment i on calia es va fer un mutis per el foro.

La falta d’espai en el menjador del CEIP Almassaf no és un problema nou. En el curs 2013-14, ja es va habilitar un espai com a menjador d’Infantil, una solució temporal. Dos cursos després es va demanar una nova ampliació per part de la direcció del CEIP. Els tècnics municipals estudiaren les possibilitats i el projecte va quedar sobre la taula fins que va arribar el PLA EDIFICANT de la Conselleria d’Educació. L’EDIFICANT permet que els Ajuntaments sol·liciten millores en els centres i a proposta del Consell Escolar Municipal l’ampliació del menjador fou una de les primeres i més prioritàries.

Mentrestant, el nombre de xiquets i xiquetes ha anat en augment cada any, fent-se tots els torns possibles fins arribar a un augment de ràtio tan elevat que des de la pròpia inspecció en un informe ha instat a adaptar la ratio a la normativa aplicant criteris de selecció d’alumnat tal i com marca la llei.

Ens consta que la directora del centre ha alertat d’este problema en diferents consells escolars, fins i tot per escrit ha recalcat la necessitat d’iniciar aquesta obra. La resposta de l’Ajuntament sempre ha sigut remetre-ho al PLA EDIFICANT. Tirant balons fora. En altres etapes l’Ajuntament s’ha arromangat i ha fet el que calia fer, avançant-se fins i tot a Conselleria quan ha calgut.

Per això diem que una cosa és predicar i l’altra  donar blat, i ens sorprèn que l’Alcalde oferisca la seua ajuda per a organitzar el menjador, després dels anys que sap que és necessària aquesta ampliació. Les solucions organitzatives s’han dut a terme i es duen gràcies a les i els professionals que treballen en l’escola. Si el que tenia que fer, que facilitar l’ampliació del menjador d’Infantil no ho ha fet, al menys que deixe treballar als professionals.